Vit makt-musik

Vit makt-musiken har sitt ursprung i den rasistiska rörelsen i 1970-talets England. Musiken växte fram i den så kallade skinnskallekulturen som lockade ungdomar från de engelska städernas arbetarkvarter.

Det mest tongivande bandet var Skrewdriver med den karismatiske sångaren Ian Stuart Donaldson. Han kände väl till musikens dragningskraft. I stället för långdragna möten med nostalgiska gamla gubbar skulle vit makt-musiken erbjuda en enkel väg in i rörelsen. Under konserterna blandades musiken och alkoholen med korta politiska inlägg.

Vit makt-musiken kommer till Sverige

I början av 1980-talet nådde den rasistiska skinnskallekulturen Sverige. Under första hälften av 1980-talet bildades de första svenska banden, ett av dem var Ultima Thule. Bandet inspirerades av punken och hyllade Sverige och sögs snabbt upp av den svenska extremhögern. 1985 var Donaldson på besök i Sverige. Kort därefter började fler band bildas och spelningar arrangeras. De tongivande banden var bland andra Ultima Thule, Dirlewanger och Vit aggression.

Spelningarna lockade som mest bara mellan 100 och 200 personer. Men snart skulle genombrottet komma. Samma år som vit makt-musikens ledargestalt Ian stuart Donaldsson avled i en bilolycka öpnnade Bert Karlsson dörren för den svenska industrin. 1993 signerade skivbolagsdirektören Bert Karlsson Ultima Thule. Bandet som tidigare hade agerat husband åt Sverigedemokraterna och spelat inför heliande skinnskallar blev en succé. Under hösten samma år hade bandet tre skivor på listan över landets 20 mest säljande album.

Succén ledde till en smärre revolution inom extremhögern. Inom kort tid började högerextrema aktivister skapa bolag för att sälja och producera vit makt-musik, och vikingarock, som Ultima Thules musik kom att kallas.

Sverige blev under mitten av 90-talet det land som producerade mest vit makt-musik i världen. Bolagen Nordland och Ragnarock records dominerade marknaden men vid sidan av dem fanns flera mindre bolag. Allt större spelningar arrangerades och även de mest extrema banden lockade mer än 500 personer till sina konserter.

Vändpunkten

I januari 1998 vände trenden. Under en spelning i Brottby valde polisen att gripa in och stoppa spelningen. Polisens nya inställning till stora vit makt-spelningar gjorde att musikscenen allt mer koncentrerades till mindre fester.

I dag är den svenska vit makt-scenen inte i närheten av att vara så stor som under 1990-talet. Massproduktionen har upphört samtidigt som kvalitén på de få skivor som släpps har höjts. Dessutom har internet förändrat bolagens och bandens sätt att sprida musiken.

Från kampsånger till rockmusik

Gemensamt för vit-makt musiken är att den medvetet ger uttryck för ett stöd till den rasistiska rörelsens ideal. De olika banden eller artisternas musik kan skilja sig dramatiskt ifrån varandra både ifråga om musikstil och formuleringar.

Vit makt-musik kan med andra ord bestå av allt från gamla nazistiska kampsånger från 1930-talet till rockmusik av olika slag. Många band byter också stil, men behåller sitt budskap.

Hos en av de största nazistiska återförsäljarna av vit makt-musik, Nordiska förlaget, domineras utbudet av det som inom den nazistiska rörelsen kallas "frihetsrock" – rock- och punkinfluerad vit makt-musik som tydligt tar ställning för nazistiska ideal.

Texterna innehåller ofta ett tydligt politiskt budskap. Här är några exempel.

Storm

"Fy fan svenska flicka – ditt as För dina lustar offrar du vår ras Fy fan svenska flicka – ditt as För dina sjuka lustar offrar du vår ras"

- Ur "Fy fan svenska flicka"

Endless Pride

"Evig, Ändlös, Totalt Raseri

Mot alla era lögner och demokrati

Totalt, Ändlöst, Evigt Hat

Mot denna sioniststyrda perversa stat"

- Ur "Total raseri"

Svensk Ungdom

"När du växte upp, säg mig hur var det då?

Var en flicka nånting som man fritt gav sig på?

Gick du på gatan och lyssna´ så smått

Utan att höra ett ord du förstått?

Var du nånsin tvungen att ensam gå hem

Sen du rånats och slagits av främmande män?

Säg mig hur kunde ni låta det ske?

Ni blunda´ för det som en blind kunnat se!

Känns det bra, käre far? Är du stolt är du glad?

Och var kommer du stå i vår strid av idag?"

- Ur "Frågor till far"

Vikingarocken och Ultima Thule

I samband med att Ultima Thule slog igenom myntades begreppet Vikingarock. Begreppet var ett försök att göra skillnad på Ultima Thules musik och vit makt-musiken. Till skillnad från vit makt-musiken innehöll inte Ultima Thules texter någon uttalad rasism. I stället gjorde bandet covers på svenska klassiker som Evert Taubes Änglamark. Bandets egen musik kretsade kring hyllningar av vikingar, gamla kungar och krigare.

Efter att den stora vågen av vit makt-musik dog ut under andra hälften av 1990-talet lade många vit makt-band och vikingarockband ner. Ultima Thule, som fortfarande är det mest kända vikingarockbandet, har försökt att göra upp med sitt förflutna som ett av banden från 1980-talets vit makt-scen. Bandet har till exempel avbrutit spelningar när personer i publiken har gjort Hitlerhälsning.

Trots vikingarockscenens försök att slå sig fri från vit makt-musiken och den rasistiska rörelsen finns fortfarande vissa samband. Nazistiska och främlingsfientliga grupper säljer fortfarande vikingarock i sina nätbutiker och så sent som år 2002 lät sig Ultima Thule intervjuas i en av Nationaldemokraternas tidningar. Där förklarade de att de ville bevara Sverige svenskt och ha en stark ledare.

Att diskutera

  • Varför tror du att musiken har varit så viktig för extremhögern?
  • Kan man lyssna på vit makt-musik utan att stå för deras åsikter?
  • Är det okej att spela vit makt-musik i exempelvis uppehållsrummet eller i skolcaféet?
bok

Ingen blir nazist över en natt

För pedagoger

Om hur skolan kan möta intoleranta elever. Läs mer...

Seminarier

Utbildningar för skolan

Utbildningar

Expo Utbildning erbjuder föreläsningar och seminarier för både lärare och elever. Läs mer...