Svenskfientlig

Svenskfientlig är ett begrepp som används av många av de grupper som Expo bevakar. Generellt skulle man kunna säga att "svenskfientlig" är man om man är rasistisk mot personer just för att de är svenskar.

Det räcker dock inte att man utövar våld eller förtryck mot någon som är född i Sverige, utan det måste vara på grund av att denna person är född i Sverige. Vissa kallar det även för "omvänd rasism".

Vem är svenskfientlig?

Att säga att man inte tycker om folkdans eller smörgåsbord är inte svenskfientligt. På rasistiska webbsidor kan man till exempel läsa att Statsminister Fredrik Reinfeldt var svenskfientlig när han sade att "ursvenskt är rena barbariet". Uttalandet var inte menat som svenskfientlighet, utan var ett påstående om att svenskar i den tidiga historien har varit hänsynslösa och "barbariska", och att Sverige, precis som alla andra länder har utvecklats genom påverkan utifrån. Om man anser det rätt eller fel är en sak, men man får ha negativa åsikter om Sverige och vår historia utan att vara svenskfientlig. Så länge det sker på ett ickerasistiskt sätt. På samma sätt får du givetvis tala om tysk eller iransk historia utan att du måste vara rasist.

Citat

"Svenskfientliga restaurangen [...] i Göteborg accepterar inte gäster som inte vill ha massinvandring #landsförrädare"

Erik Almqvist (SD)

Om när han inte blev insläppt på en restaurang.

I främlingsfientliga kretsar används begreppet mer brett. Där används "svenskfientlig" ofta i samband med "landsförrädare" i de fall politiker till exempel inte vill minska invandringen, eller om man ger kulturstöd till föreningar som inte är nationalistiska. När de andra riksdagsparterna inte håller med Sverigedemokraterna så anklagas de ibland för svenskfientlighet, men detta har ingenting med rasism mot svenskar att göra, utan beror på att man inte delar Sverigedemokraternas åsikter.

Att diskutera

  • Är det ok att vara rasist som "hämnd" för att man själv blir utsatt för rasism?
  • Måste man tycka om svensk musik, litteratur, film eller annan svensk kultur för att inte vara rasist mot svenskar?
  • Kan man kritisera ett lands lagar och styre utan att vara rasist? Och i så fall, när blir då kritiken rasistisk?
bok

Ingen blir nazist över en natt

För pedagoger

Om hur skolan kan möta intoleranta elever. Läs mer...

Seminarier

Utbildningar för skolan

Utbildningar

Expo Utbildning erbjuder föreläsningar och seminarier för både lärare och elever. Läs mer...