Svenskarnas parti

Nationalsocialistisk front (NSF) var en nazistisk organisation som bildades 1994 i Karlskrona, Blekinge. I november 2008 lades NSF ned och startade upp direkt igen under namnet Folkfronten, året efter bytte partiet namn till Svenskarnas parti (SvP). I valet 2010 fick SvP 102 röster i Grästorps kommun vilket räckte till ett mandat i kommunfullmäktige. Det var första gången sedan 1940-talet som ett nazistiskt parti valdes in i en svensk kommun. I valet 2014 satsade SvP stort och hade rekordhög aktivitet med flygbladsutdelning och manifestationer på flera håll i landet. Men valet blev en total flopp. SvP lyckades inte ta ett enda mandat i någon av kommunerna. I maj 2015 beslutade partiet att lägga ned.

Ur NSF:s program

"Viktiga vidtaganden av rasbiologiska skyddsåtgärder för att säkra den nordiska rasens andliga och biologiska sundhet. Därmed upprättande av en statlig raskontroll. Obligatorisk undervisning i rasbiologi och rashygien samt befrämjande av en sund kroppskultur."

Svenskarnas parti har valt att inte använda begreppen ras och nationalsocialism i sitt politiska program.

Svenskarnas partis program

"Sverige skall även i framtiden vara svenskt: Endast människor som tillhör det västerländska genetiska och kulturella arvet, där de etniska svenskarna ingår, skall kunna vara svenska medborgare."

Svenskarnas parti sprider rasistisk och nazistisk propaganda genom nätbutiken Arminius.

Brott och våld

Flera av partiets aktivister har genom åren dömts för grova våldsbrott och mord. Ett uppmärksammat fall är polismorden i Malexander 1999, när tre personer rånade en bank i Kisa och i flykten sköt ihjäl två de två polismännen Olle Borén och Robert Karlström. Två av de tre gärningsmännen hade kopplingar till NSF.

Under 2006 stormade flera aktivister från NSF i Kristianstad RFSL:s lokaler där det ordnats en visning av melodifestivalen, flera personer misshandlades.

En grupp nazister attackerade Färnebo feministfestival den 18 maj 2008. Totalt misshandlades sju personer av nazisterna som även gjorde Hitlerhälsningar och ropade "Sieg heil".

Valet 2010

De 102 röster som SvP fick i Grästorps kommun (fler än Sverigedemokraterna) blev 2,72 % av alla rösterna i kommunen och räckte till en plats i kommunfullmäktige. För första gången sedan andra världskriget var slut hade ett nordeuropeiskt land nu valt in ett öppet nazistiskt parti i en demokratisk församling.

Efter att det blev klart att Daniel Höglund som då var partiledare inte bodde i kommunen gick fullmäktigeplatsen till en ersättare, som tackade nej. Stolen stod sen tom resten av mandatperioden.

Åren efter valet 2010 lyckades Svenskarnas parti ändå få ett antal platser i kommunfullmäktige runt om i landet. Detta kunde gå eftersom det inte finns en regel mot att en person som är invald i kommunfullmäktige för ett parti (t.ex. SD) ska kunna byta parti (till t.ex. SvP) och ändå sitta vara kvar. I Lidköping, Mönsterås och Hedemora hände just det; antingen genom att en Sverigedemokrat bytte parti till Svenskarnas parti eller att en Sverigedemokrat hoppade av sin plats i kommun och att hens ersättare var medlem i SvP. SvP tappade kontrollen över mandatet i Hedemora under 2013.

Valet 2014

Med 1,3 miljoner kronor i kassan satsade partiet mer än någonsin på ett val, faktiskt var det den största satsningen svensk nazism gjort i efterkrigstid. Svenskarnas parti ställde upp i 35 kommuner med målet att ta tio platser i kommunfullmäktige och att få 10 000 röster i riksdagen. Trots en stor ökning i aktiviteter och mycket uppmärksamhet i media blev det inte ett enda mandat. Och SvP fick inte ens hälften av rösterna de hoppats få till riksdagen.

Besvikelsen var stor hos ledningen i partiet och hos medlemmar. Partiets tidning Realisten lades ned, medlemmarna har sedan flytt partiet och ledningen tog beslutet att lägga ned i maj 2015.

Tidslinje

 • 1994

  TL_nsf1996_01.jpg

  Nationalsocialistisk Front grundades 1994 i Karlskrona. Organisationen började snabbt sprida sin propaganda.

 • 1995

  Den 16 september mördas ivorianen Gerard Gbeyo i det skånska samhället Klippan. Två aktiva medlemmar i NSF döms för mordet.

 • 1996

  TL_nsf1996_02.jpg

  Nationalsocialistisk Front profilierade sig som ett seriöst nazistisk parti när de började hålla Hitlerfiranden med alkoholförbud.

  Den 16 augusti samlades flera hundra nazister för att hylla den nazistiska krigsförbrytaren Rudolf Hess. När marschen väl skulle starta ställde sig NSF aktivister iklädda uniformer i täten. Tal hölls av NSF ledaren Anders Högström och de avlutade med den förbjudna Hitlerhälsningen. Gruppen fick ett enorm mediegenomslag och en kraftig medlemstillströmning.

 • 1997

  TL_nsf1997_03.jpg

  På kristallnatten 1997 anordnade NSF tillsammans med gruppen NS Stockholm en antijudisk demonstration. Tal hölls utanför centralstationen i Stockholm av NSF propagandachef Björn Björkqvist.

 • 1998

  TL_nsf1998_04.jpg

  Nationalsocialistisk Front anordnade en olaglig demonstration i det lilla samhället Nora i Örebro län. När polisen försökte stoppa aktivisterna bröt de igenom och flera personer dömdes senare för våldsamt upplopp.

 • 1999

  TL_nsf1999_05.jpg

  Den 28 maj rånade tre nazister Östgöra enskilda bank i Kisa, när poliserna Olov Borén och Robert Karlström tog upp rånarjakten mördades de av nazisterna. Två av nazisterna var medlemmar i Nationalsocialistisk front.

 • 2000

  TL_nsf1999_06.jpg

  I augusti 2000 köpte Nationalsocialistisk Front en gård i Hjortkvarn i Örebro län. Gården kom att bli en samlingsplats för de svenska nazisterna och organisationerna anordnade flera vit makt-konserter där.

 • 2001

  En av de ledande personerna inom NSF, Björn Björkqvist, döms för hets mot folkgrupp. Detta efter att han skrivit förordet till en nyutgåva av den antisemitiska skriften Judefrågan från 1936.

 • 2002

  TL_nsf2002_07.jpg

  Nationalsocialistisk Front ställde upp i kommunvalet i Karlskrona 2002. Partiet kom inte in i fullmäktige utan stannade på 0,5 procent av rösterna. Totalt 208 Karlskronabor lade sin röst på NSF.

 • 2003

  Den tidigare kontaktmannen för Nationalsocialistisk front i Borås åtals för grovt olaga hot mot en 20-årig man.

 • 2004

  TL_nsf2004_08

  2004 lyckades NSF med hjälp av ledaren från den nazistiska och paramilitära gruppen Legion Wasa, Curt Linusson, köpa ett före detta spinneri i Tråvad i Vara kommun. Tomten omfattade 6 000 kvadratmeter och gården kom att fungera som en mötesplats för medlemmarna i NSF. Flera spelningar anordnandes på gården innan den, julen 2005, utsattes för ett brandattentat. Efter attentatet upphörde aktiviteterna på gården och 2006 såldes den till Vara kommun, som ville bli av med nazistfästet. Partiet står i dag utan lokal och insamlingen till Gårdsfonden pågår alltjämt.

 • 2005

  TL_nsf2005_09.jpg

  I januari 2005 åtalades Dan Dalén och Niclas Wärme för terroristbrott, efter att de utfört massiv skadegörelse för miljonbelopp. I polisundersökningen kom det fram att de skrivit ett manifest, "Revolution i välfärdsstaten". Manifestet bestod av ett femstegs-program. Första punkten var skadegörelse mot kommunala lokaler och i det sista steget skulle självmordsbombare sättas in mot nazisternas motståndare. Båda aktivisterna har haft centrala roller inom Nationalsocialistisk Front.

 • 2006

  TL_nsf2006_10.jpg

  2006 ställde partiet för första gången upp i riksdagsvalet och fick 1417 röster. Partiet ställde också upp i kommunvalet i Kristianstad, Karlskrona, Linköping, Vara, Trollhättan och Sollentuna. Bäst gick det i Trollhättan där de fick 0,65% (208 röster).

 • 2007

  Den 17 juni misshandlas en 55-årig man i Upplands Väsby till döds. Två pojkar, med kopplingar till Nationalsocialistisk front, döms till ungdomstjänst.

 • 2008

  TL_nsf2008_11.jpg

  Den 22 november meddelades det på ett internt möte att Nationalsocialistisk front (NSF) med omedelbar verkan kommer att upphöra och att ett nytt parti bildats under namnet Folkfronten. Anledningen var att de hade svårt att nå ut med sitt budskap när de förknippades så mycket med nazismen. Under det närmsta året lämnade många medlemmar i protest, de menade att man skulle stå för nazismen.

 • 2009

  TL_nsf2009_12.jpg

  Partiet byter namn igen, den här gången till Svenskarnas Parti. De hade samlat in de 1500 namnen som behövdes för att registrera ett parti hos valmyndigheten.

 • 2010

  S_aegishjalmur_2.jpg

  I Grästorps kommun valde 102 personer att lägga sin röst på Svenskarnas Parti. Med fler röster än Sverigedemokraterna gav detta 2,72 % av rösterna och ett mandat i kommunfullmäktige. För första gången sedan andra världskrigets slut hade ett nordeuropeiskt land nu valt in ett öppet nazistiskt parti i en demokratisk församling.

  Men efter att det uppdagades att partiledaren Daniel Höglund inte var boende i kommunen gick därför fullmäktigeplatsen till hans ersättare, som dock tackade nej. Deras stol i kommunen står sedan dess tom.

 • 2011

  Under sommaren 2011 anordnade Svenskarnas parti ett sommarläger för barn och vuxna. Lägret som hölls på hemlig plats i Skåne erbjöd grillning, paddling, självförsvarskurser och diskussioner i ämnet "vem är svensk?". I en intervju meddelade partiet att barn med utomeuropeiska namn inte var välkomna.

  Under september samma år blev Svenskarnas Parti inbjudna till det tyska högerextrema NPD. De två partierna träffades i Dresdens delstatsparlament och utbytte erfarenheter och diskuterade politiska strategier.

Fakta

 • Svenskarnas parti var Sveriges största och mest aktiva nazistorganisation.
 • Partiet grundades 1994 men ombildades 2008 till Folkfronten och bytte 2009 namn till Svenskarnas parti
 • Stefan Jacobsson var ledare för Svenskarnas parti från 2013-2015.
 • I valet 2010 fick partiet ett kommunalt mandat i Grästorp.
 • I valet 2014 fick partiet 0 kommunala mandat.

Att diskutera

 • Varför tror du att partiet valde att inte använda orden ras och nationalsocialism?
bok

Ingen blir nazist över en natt

För pedagoger

Om hur skolan kan möta intoleranta elever. Läs mer...

Seminarier

Utbildningar för skolan

Utbildningar

Expo Utbildning erbjuder föreläsningar och seminarier för både lärare och elever. Läs mer...