Svenska motståndsrörelsen

Svenska Motståndsrörelsen (SMR) är en nazistisk organisation som bildades 1997, och går även under namnet Nordiska motståndsrörelsen (NMR). Det är en av de mest aktiva aktörerna i den högerextrema miljön idag.

Gruppen styrs av en enväldig ledare vars order inte får ifrågasättas. Man har bland annat tydliga regler om vardagliga saker som bilkörning, styrketräning och uppförandekoder.

Fram till hösten 2015 var ledaren för SMR Klas Lund, född 1968 och bosatt på en gård utanför Skara. När SMR grundades var Klas Lund en känd profil inom vit makt-miljön i Sverige. Redan 1986 dömdes han för dråp efter att ha varit med och sparkat ihjäl en man i ett slagsmål i Nynäshamn utanför Stockholm. Strax efter avtjänat straff dömdes han återigen, denna gång för ett rån.

När Klas Lund lämnade ledarposten efterträddes han tillfälligt av fyra andra personer, och i december 2015 klev Simon Lindberg fram och presenterade sig som ny ledare. Simon Lindberg har en bakgrund i Nationalsocialistisk front (NSF) och Folkfronten.

SMR växte fram ur Nationell Ungdom som bildades i mitten på 1990-talet och blev en samlingspunkt för en del som tidigare varit med i den nazistiska terrorgruppen Vitt Ariskt Motstånd (VAM). Nationell Ungdom avvecklades 2006 och aktivisterna ombads söka medlemsskap i Svenska motståndsrörelsen istället.

Ideologi och mål

Ideologin bygger på myten om en judisk världskonspiration och stora delar av rörelsens propaganda handlar om judars påstått skadliga inflytande över det svenska samhället och världen. SMRs idé om vem som ska få vara medborgare i Sverige är baserad på rasbiologi och organisationen sprider en grov rasism mot människor som anses tillhöra andra "raser" än den "ariska". Svenska motståndsrörelsens målsättning är att genomföra en revolution och störta det demokratiska samhället och ersätta det med ett nationalsocialistiskt styre.

Uppmaning till våld och revolution

"Motståndsrörelsen måste vara den kraft som föder det aggressiva och revolutionära tankesättet"


"Slå först och med full kraft"


"Angreppet får inte avslutas innan motståndargruppen skingrats och flyr. När detta skett kan vi återgå till att åsamka omkullslagna motståndare ytterligare skada"

-Svenska motståndsrörelsens interna tidning Budkavlen

Brott och våld

Aktivister med anknytning till SMR är dömda för en lång rad grova brott. Bland annat mordet på fackföreningsledaren Björn Söderberg 1999, samt vapenstöld på det svenska försvarets regemente P10 Strängnäs.

Under andra halvan av 00-talet genomgick SMR en period av radikalisering. Retoriken hårdnade och medlemmarna utförde flera grova brott mot folk med andra åsikter än dem själva.

Ledningen för SMR har uppmanat sina anhängare att beväpna sig. Det har medfört att flera aktivister dömts för brott mot vapenlagen och brott mot knivlagen. När Expo i början av 2014 granskade 119 aktivister som var aktiva i SMR under 2013 var 65 personer dömda för brott. 51 % var dömda för olika typer av våld, såsom mord, misshandel och våldsamt upplopp. 49 % hade varit dömda för vapenbrott, och 17 % hade vid ett eller flera tillfällen dömts för hets mot folkgrupp. Rörelsen är kraftigt överrepresenterad av män.

I december 2013 uppmärksammades SMR när ett 30-tal aktivister gick till angrepp mot en antirasistisk manifestation i Kärrtorp i Stockholm. Nazisterna var beväpnade med påkar och kastade flaskor mot de som manifesterade, bland annat mot familjer med barnvagnar. Många av aktivisterna dömdes till fängelse, framförallt för våldsamt upplopp.

Fakta om SMR

  • Grundades 1997 och samlade veteraner från avsomnade Vitt Ariskt Motstånd
  • Simon Lindberg är ledare
  • Tyrrunan används som symbol
  • SMR är Sveriges våldsammaste nazistorganisation
  • Sedan 2015 har SMR officiellt lanserat en parlamentarisk gren

Senast uppdaterad mars 2016.

bok

Ingen blir nazist över en natt

För pedagoger

Om hur skolan kan möta intoleranta elever. Läs mer...

Seminarier

Utbildningar för skolan

Utbildningar

Expo Utbildning erbjuder föreläsningar och seminarier för både lärare och elever. Läs mer...