Svensk nazism 1915-1945

Det finns egentligen inget år eller datum då den svenska organiserade rasismen startade. Redan på 1800-talet fanns det till exempel antijudiska föreningar och sällskap. De flesta organisationerna och partierna som behandlas på Expo Skola härstammar från eller är en del av det som brukar kallas "den nationella rörelsen".

Rörelsen har aldrig varit enad. Många olika idéer och åsikter har funnits inom rörelsen. Genom hela den nationella rörelsens historia har det varit konflikter och bråk både inom och mellan de olika partierna och organisationerna.

Sveriges Nationella Förbund

Sveriges Nationella Förbund (SNF) bildades redan 1915 och räknas faktiskt som en av världens äldsta högerextrema organisationer. Organisationen hette från början Sveriges Nationella ungdomsförbund och fungerande som en fristående studentförening till Högerpartiet som fanns då.

Det stod inte i SNF:s politiska program att man skulle avskaffa demokratin. men i partiet fanns en avsky för demokratin. 1940 skrev majoren William de Geer till generalmajoren Rickman von der Lancken som var aktiv i Sveriges Nationella Förbund att han såg demokratin som "ett kräkmedel":

Citat

"Ber att få framföra ett från djupaste hjärta gående tack för Eder artikel att 'Demokratin ha intet monopol på Sverige'(…) jag kom att andas lättare i denna demokratiskt kväljande självförgudningens tid (…) Bara ordet demokrati verkar såsom ett kräkmedel på mig."

Ur brevet från William de Geer till generalmajoren Rickman von der Lancken

Stödet för SNF minskade när det gick sämre för Nazityskland i kriget.

En viktig inspirationskälla för Sveriges Nationella Förbund var riksdagsmannen Rudolf Kjellén. Kjellén är även idag en förebild för delar av den svenska extremhögern. Logik förlag som är närstående det nazistiska Svenskarnas parti (tidigare Nationalsocialistisk front) gav 2009 ut Kjelléns tal "Nationalitetsidén" i bokform. Även den högt uppsatta Sverigedemokratern Björn Söder har inspirerats av Kjellén. I ett tal sa Söder:

Citat

"Som ett alternativ till socialdemokratin skapade därför Kjellén det som då kom att kallas för nationaldemokrati eller unghögern och som vi idag kallar för Sverigedemokrati"

- Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söders första maj-tal i Perstorp 2004

"Furgårdare" och "Lindholmare"

1924 bildade de värmländska bröderna Birger, Sigurd och Gunnar Furugård Sveriges första nazistiska parti, Svenska Nationalsocialistiska Frihetsförbundet. Sex år senare slogs partiet ihop med Sveriges fascistiska kamporganisation som hade bildats 1926. 1931 bytte partiet namn till Svenska Nationalsocialistiska Partiet (SNP). Året efter ställde partiet upp i riksdagsvalet och fick över 15 000 röster. Samma år utbröt det politiska bråk i SNP. 1933, samma år som Adolf Hitler vann makten i Tyskland, splittrades partiet och Nationalsocialistiska Arbetarepartiet (NSAP) bildades. Medan SNP leddes av Birger Furugård så leddes NSAP av Sven-Olof Lindholm. De konkurrerande partierna beskrevs för enkelhetens skull som "Furugårdare" och "Lindholmare".

I valet 1934 vann "Furugårdarna" 80 mandat i kommunvalen. Två år senare i riksdagsvalet förlorade däremot partiet större delen av sina väljare vilket slutade med att Furugårdarna lade ner partiet.

"Lindholmarna" ägnade sig från starten mestadels åt att kampanja mot Furugårds parti. Lindholms parti var från början ett mer vänsterinriktat parti men efter valet 1936 som ledningen såg som en besvikelse rörde sig partiet till höger. Även valet 1938 var en besvikelse för Lindholmarna. De bytte man namn från Nationalsocialistiska Arbetarepartiet (NSAP) till Svensk Socialistisk Samling (SSS). Lindholm som tidigare hade använt hakkorset som partisymbol bytte ut den mot vasakärven (se symbollexikonet). Valet 1944 blev också en katastrof för Lindholm och mot slutet av Andra världskriget hade partiet förlorat de flesta av sina medlemmar och sympatisörer.

Under en kort period fanns också ett annat nazistparti. Det partiet hette Nationalsocialistiska Blocket och bestod framförallt av väldigt rika människor och personer som arbetade inom armén. Partiet existerade dock bara i tre år.

bok

Ingen blir nazist över en natt

För pedagoger

Om hur skolan kan möta intoleranta elever. Läs mer...

Seminarier

Utbildningar för skolan

Utbildningar

Expo Utbildning erbjuder föreläsningar och seminarier för både lärare och elever. Läs mer...