Politiskt korrekt

När den norske terroristen Anders Behring Breivik som mördade mer än 60 personer, varav den yngste var 14 år, släppte sitt manifest, så kunde man läsa att ett av hans mål var att bekämpa den politiska korrektheten.

När Sverigedemokratiska bloggar publicerar brottsmisstänkta utlandsfödda personer med namn, bild och ibland till och med adress, så gör de det för att bland annat bekämpa den politiska korrektheten som de menar finns i medierna och samhället i stort. Detta gör de även om personerna ännu inte är dömda, utan bara misstänkta.

"Politiskt korrekt" används som ett skällsord, och både historiskt och i dag är det ett uttryck för att det finns vissa åsikter som är tillåtna i samhället – de politiskt korrekta åsikterna, och åsikter som man inte får ha – de politiskt inkorrekta åsikterna. Första gången begreppet dök upp var faktiskt redan på 1700-talet.

Uttrycket används i många grupper och sammanhang. Att gå emot de normer som råder i en grupp kan ibland kallas för politiskt inkorrekt. Idag används dock begreppet i huvudsak av den främlingsfientliga rörelsen, som anklagar samhället, politikerna, tidningarna, tv och skolorna för att hindra medborgarna från att uttrycka sina åsikter. De menar att de blir censurerade av etablissemanget. Som en motreaktion till detta har det startats främlingsfientliga nyhetssidor på internet, sidor som de marknadsför som politiskt inkorrekta. Men dessa sidor är oftast ännu mer censurerade de vanliga medierna. Man plockar bort kommentarer från åsiktsmotståndare, och man tar överhuvudtaget aldrig in nyheter som inte håller med om att den främlingsfientliga rörelsen har rätt. Man kan säga att dessa nyhetssidor har sin egen politiska korrekthet.

Citat

"Vi tränar för att döda, men det betyder inte att vi älskar våld. vi använder våld bara för självförsvar, som förebyggande åtgärder och som ett sista alternativ. Vi kan inte låta vår politiskt korrekta elit sälja oss, deras människor, till muslimskt slaveri."

Ur Anders Behring Breiviks manifest

Skendemokrati och sjuklövern

Många av de främlingsfientliga grupperingarna, både Sverigedemokraterna och grupper längre ut i det extremistiska landskapet, menar att vi lever i en så kallad "skendemokrati" (en låtsasdemokrati), där de sju andra riksdagspartierna går emot folkets vilja och kväver vissa åsikter genom politisk korrekthet. För att förstärka denna teori så kallar Sverigedemokraterna de sju andra partierna för "sjuklövern", och säger där med att de andra tycker likadant allihop och att de själva är det enda parti som står för sanningen. Detta trots att de andra partierna har väldiga skillnader i allt från skattepolitik, sjukvårdspolitik till migrationspolitik. I slutändan handlar de främlingsfientliga gruppernas användning av "politiskt korrekt" om att de som inte delar ens åsikter ljuger och censurerar sanningen.

Citat

"Sverige idag är närmast en politiskt korrekt diktatur där etablissemanget går omkring i sin lilla bubbla..."

Från Kent Ekeroths blogg 10/02/10

Att diskutera

  • Bör man få säga vad som helst om vem som helst?
  • Får vi ett öppnare och tryggare samhälle om man hänger ut brottsmisstänkta med bild och namn i tidningen?
  • Tycker de sju andra riksdagspartierna likadant?
bok

Ingen blir nazist över en natt

För pedagoger

Om hur skolan kan möta intoleranta elever. Läs mer...

Seminarier

Utbildningar för skolan

Utbildningar

Expo Utbildning erbjuder föreläsningar och seminarier för både lärare och elever. Läs mer...