Patriotism

Patriot är den som älskar och hyllar sitt land. Men att vara patriot är inte detsamma som att vara nationalist.

Nationalismen är en politisk ideologi vilket också medför att det finns ett handlingsprogram, en drivkraft som innebär förändring av samhället som det ser ut idag. Patriotism är snarare en personlig övertygelse och en känsla av lojalitet gentemot sitt land. Man kan alltså vara patriot utan att vara nationalist.

  • BILDSPEL

  • BILDSPEL

  • BILDSPEL

Citat

"Skillnaden mellan patriotism och nationalism är att en patriot är stolt över sitt land för hur landet agerar, medan en nationalist är stolt över sitt land oavsett hur landet agerar; den första inställningen skapar en känsla av ansvar medan den andra skapar en känsla av blind arrogans som leder till krig."

Citat från en kolumn skriven av Sydney Harris 1953

Ordet patriot har idag kommit att bli synonymt med ordet nationalist för många. Det beror delvis på att många radikala nationalister och nazister själva kallar sig patrioter och därmed gett begreppet en negativ klang för dem som inte identifierar sig med högerextremismen. Ett exempel på hur begreppet patriot har använts av den högerextrema rörelsen gick att hitta hos nazistorganisationen Svenska Motståndsrörelsen, vars hemsida under många år hette patriot.nu.

Att diskutera

  • Vad är egentligen "en stolt svensk"?
  • Om du hejar på ett lands fotbollslag, är du då patriot eller nationalist?
  • Går det att vara patriot och samtidigt vara för invandring?

Senast uppdaterad januari 2016.

bok

Ingen blir nazist över en natt

För pedagoger

Om hur skolan kan möta intoleranta elever. Läs mer...

Seminarier

Utbildningar för skolan

Utbildningar

Expo Utbildning erbjuder föreläsningar och seminarier för både lärare och elever. Läs mer...