Nordisk ungdom

Nordisk Ungdom är en högerextrem organisation som bildades under 2009 av ett antal personer som tidigare haft en ledande ställning inom det numera nedlagda Nationaldemokraternas ungdomsförbund, NDU.

Organisationen är fristående men när den lanserades på Facebook beskrevs den som "närstående Nationaldemokraterna". En av grundarna var Patrik Forsén och i organisationens ledning finns idag Fredrik Hagberg (talesperson) och Christian Mattsson (internationell kontaktperson).

Citat

"Det våra sionistiska och kapitalistiska fiender vill se är en identitetslös massa av människor, utan specifik etnisk, kulturell eller religiös tillhörighet. Vi ser hur de har gjort i västvärlden. De har ersatt kyrkan med shoppingcentrum – andlighet med materialism. Men fortfarande finns ett frö av motstånd i de svenska områdena – något våra fiender är livrädda för ska gro. Men den dagen då alla invandrare är integrerade, då vi alla är 'världsmedborgare' , har fienden vunnit."

-Patrik Forsén i en artikel på den högerextrema sajten Nationell.nu

Nordisk Ungdom Nordisk Ungdom demonstrerar
Det har i Sverige tidigare funnits en organisation med namnet Nordisk ungdom. Den tidigare organisationen var ett fristående ungdomsförbund till Nationalsocialistiska Arbetarepartiet/Svensk Socialistisk Samling som var aktivt mellan 1933-1950. Det finns ingen koppling mellan dagens Nordisk Ungdom och föregångaren förutom att de båda kommer ur samma rörelse som förespråkar samhällen utan mångkulturella inslag.

Organisationen uppger att de slåss för ett "skandinaviskt folk" (svenskar, norrmän och danskar) som de menar är en självklar del av en europeisk civilisation där också flera andra folk ingår. Deras syn innebär att de är etnopluralister och de är en del av den identitära idéströmningen.

Nordisk Ungdom förespråkar bland annat att det demokratiska flerpartisystemet ska avskaffas eftersom det splittrar folket. Demokrati och mångkulturella samhällen anses leda till att människan bara blir en i mängden och förlorar sin nedärvda skandinaviska identitet. De vill slå vakt om traditioner och värderingar.

Nordisk Ungdoms föreställning om att den "europeiska civilisationen" är hotad till följd av bland annat invandring har inneburit att de genomfört aktioner mot flyktingboenden och trakasserat dem som bor där. Organisationen ägnar sig åt propagandaspridning och flygbladsutdelning där de uppmanar flyktingar att återvända.

De har också uppmärksammats för aktioner mot Pridefiranden.

I februari 2014 reste Fredrik Hagberg till Ukraina för att hålla tal för högerextremister under protesterna mot landets dåvarande president Viktor Janukovytj.

Nordisk Ungdom har flera gånger uttryckt stöd för Sverigedemokraternas ungdomsförbund (SDU) och dess ordförande Gustav Kasselstrand. Nordisk Ungdom har flera gånger berömt Kasselstrand och stöttade honom under ordförandestriden i SDU 2012.

Citat

"Sverigedemokratisk Ungdom är en frisk fläkt i partiet och även om vi kanske inte delar alla deras, eller partiets, ståndpunkter, så tycker vi att både SDU och SD gör ett fantastiskt arbete på många sätt."

Nordisk ungdom om stödet till SDUs manifestation.

Trots namnet förklarade organisationens talesperson Patrik Forsén i nazistiska Svenskarnas partis internetradio (2013-11-25 ) att Nordisk Ungdom är en "före detta ungdomsorganisation". Talespersonen beskriver NU som en aktivistgrupp med "ungdomsfokus" där alla åldrar är välkomna som medlemmar men där de flesta aktivisterna kommer att vara mellan åldrarna 15 och 40.

Senast uppdaterad mars 2016.

bok

Ingen blir nazist över en natt

För pedagoger

Om hur skolan kan möta intoleranta elever. Läs mer...

Seminarier

Utbildningar för skolan

Utbildningar

Expo Utbildning erbjuder föreläsningar och seminarier för både lärare och elever. Läs mer...