Nordengruppen

Nordengruppen var en tankesmedja som grundades 2011 med syftet att beskriva den svenska historien på ett rasbiologiskt nationalistiskt vis. Gruppen leddes av Magnus Söderman, som tidigare varit aktiv i Svenska Motståndsrörelsen. I mars 2012 blev Söderman aktiv i Svenskarnas parti och Nordengruppens aktivitet avstannade.

Förutom att vara ett diskussionsforum så vill Nordengruppen också anordna seminarier, släppa böcker och blogga kring frågor som rör ras, svenskhet och antimuslimska idéer. Som symbol har man valt att använda tre facklor som tillsammans formar en Hagalruna på en tredelad sköld.

Magnus Söderman talar under salemmarschen 2003 Magnus Söderman talar under salemmarschen 2003

Talespersonen, Magnus Söderman, som också släppt en bok i samband med gruppens startande, vill att Nordengruppen ska bli ett sätt för rastänkare att inte längre behöva läsa och diskutera med hjälp av utländsk litteratur. Han vill istället att det ska skapas nya texter, diskussioner och böcker, som är skrivna och påkomna i norden.

Citat

"För ett bevarande av den säregna nordiska etniciteten. Sveriges öde vilar ytterst i att folkets specifika genetiska särart säkerställs. Ett identitetslöst folk står chanslöst inför framtidens utmaningar. Därtill förpliktigar arvet från tidigare generationer. Det etniska ursprunget sätter sitt främsta avtryck i ett folks historia, dess kulturella arv och social mönster. Folkets unika uttrycksformer måste för framtida svenska generationer förvaltas och försvaras. Sverige står, liksom Västerlandet till sin helhet, inför ett tveeggat hot. De västerländska nationerna dels eroderar, när den verklighetsfrånvända dogmen multikulturalism, bokstavligen sliter sönder samhällena inifrån. Utifrån reser sig, likt tidigare i europeisk historia, islam, som den i dagsläget farligaste fienden till Västerlandet och därmed Sverige. "

Från Nordengruppens syftesförklaring

Fakta

  • Nordengruppen är en tankesmedja
  • Ansvarig för gruppen är Magnus Söderman
  • Nordengruppen är rastänkare
bok

Ingen blir nazist över en natt

För pedagoger

Om hur skolan kan möta intoleranta elever. Läs mer...

Seminarier

Utbildningar för skolan

Utbildningar

Expo Utbildning erbjuder föreläsningar och seminarier för både lärare och elever. Läs mer...