Nazism

Den tyska nationalsocialismen kom till makten 1933 och behöll den fram till 1945 då Tyskland besegrades och Adolf Hitler begick självmord. Under sina tolv år vid makten skapade nazisterna ett samhälle byggt på rasindelning, extrem antisemitism och våldsdyrkan.


Den nazistiska politiken ledde till det största massmordet i mänsklighetens historia: Förintelsen.

Hitlers väg till makten

Det tyska arbetarpartiet (DAP) bildades 1919. Kort efter det gick den 30-årige österrikaren Adolf Hitler med i partiet. För att skilja sig från olika vänstergrupper bytte man 1920 namn till Nationalsocialistiska tyska arbetarpartiet, NSDAP. 1921 blev Hitler ledare för partiet.

Nazisternas budskap var att Tysklands förlust i första världskriget berodde på att de politiska ledarna hade förrått landet och att Versaillesfreden, med dess hårda ekonomiska krav, var en kränkning mot Tyskland. Nazisterna var emot ett demokratiskt Tyskland och inspirerades av fascisternas framgångar i Italien. 1923 gjorde man ett kuppförsök som misslyckades. Hitler hamnade i fängelse. Det var under sin tid i fängelset som självbiografin med titeln "Min Kamp" kom till.

Efter det misslyckade kuppförsöket bestämde sig nazisterna, trots att de avskydde demokratin, för att försöka ta makten genom att vinna val istället för genom revolution. 1928 fick man bara några få procent av rösterna men i valet 1932 fick partiet 37,5 procent av rösterna och blev det största partiet. Hitler blev Tysklands ledare 1933. Senare samma år avskaffades demokratin och alla andra partier än NSDAP förbjöds.

Den nazistiska ideologin

Enligt nazismen tillhör varje människa ett folk som hör ihop genom att tillhöra samma ras och ha en gemensam historia och tala samma språk.

Ett starkt folk har enligt nazisterna den moraliska rätten att bekämpa andra, svagare, folk och ta över deras land och behandla dem som slavar eller döda dem. För att vara starkt måste ett folket vara "rasrent" eftersom "rasblandning" enligt nazisterna försvagar folket.

Nazisterna ansåg också att alla deras motståndare var styrda av en judisk världskonspiration.

bok

Ingen blir nazist över en natt

För pedagoger

Om hur skolan kan möta intoleranta elever. Läs mer...

Seminarier

Utbildningar för skolan

Utbildningar

Expo Utbildning erbjuder föreläsningar och seminarier för både lärare och elever. Läs mer...