Jihad

Inom Islam används begreppet Jihad. Det är en uppmaning från Koranen till alla muslimer. Jihad betyder "strävan", "kamp" eller "att anstränga sig". I västvärlden säger man ibland felaktigt att det betyder "heligt krig", vilket alltså inte stämmer.

Det finns två olika sorters Jihad, Stora Jihad och Lilla Jihad.

Stora Jihad är kampen inom sig själv, kampen mot egoism, rädsla och själviskhet.

Lilla Jihad är kampen mot det orättvisa i samhället, mot förtryck och kampen för att få utöva sin religion.

När flera diktatorer i arabvärlden 2011 störtades av folket så var detta till exempel en del av Lilla Jihad. Efter att man med alla fredliga medel försökt bekämpa förtryck så får man enligt Jihad använda krig i försvar. Man får dock inte använda krig som anfall.

Inom vissa fundamentalistiska grupper tolkas däremot "försvar" som att man får kriga mot alla som inte tror på Islam. Man får inom dessa grupper, som ibland kallas Islamister, gå i strid med alla som inte följer Koranen så som just dom tolkar den. Ett exempel på en sådan grupp är Al-qaida, som bland annat var ansvariga för attentatet mot World Trade Center i New York 2001, och som sa att detta terrordåd var Jihad.

Ett modernt sätt att använda ordet Jihad är tillexempel att vissa säger Grön Jihad om kampen mot miljöförstöringar, eller när Pakistans regering 2004 förklarade Jihad mot AIDS för att både förebygga spridningen och öka förståelsen för sjukdomen.

bok

Ingen blir nazist över en natt

För pedagoger

Om hur skolan kan möta intoleranta elever. Läs mer...

Seminarier

Utbildningar för skolan

Utbildningar

Expo Utbildning erbjuder föreläsningar och seminarier för både lärare och elever. Läs mer...