Info-14

Info-14 upphörde 2011.

Den nazistiska tidningen Info-14 grundades 1995 och drevs som en nyhetssajt mellan år 2000-2011. Info-14 beskrev sig som en nyhetsförmedlare, men de gjorde mer än så. Förutom den nazistiska nyhetsajten med samma namn har nätverket varit initiativtagare till flera större och arrangemang och kampanjer inom den nazistiska rörelsen.

Info-14 är en förkortning där info står för information och 14 för de fjorton orden som är författade av en amerikansk nazist. De fjorton orden lyder: "Vi måste säkra existensen för vårt folk och en framtid för våra vita barn".

Info-14 är en numera nedlagt nazistisk nyhetsplats. Sista uppdateringen gjordes i början av 2011. När den var aktiv var den en betydande samlingsplats för rasistisk och nazistisk propaganda. Sedan 2013 finns ett akriv med texter från Info-14 på Svenskarnas partis nyhetssajt Realisten.se (nedlagd 2014).

Info-14:s grundare och redaktör var en före detta ordförande för Sverigedemokratisk Ungdom som är dömd för flera våldsbrott. Info-14 beskrev under de senare åren somett "oberoende patriotiskt nyhetsmedium", tidigare beskrev man sig som "oberoende nationalsocialistisk".

På Info-14:s hemsida förekommer ofta uthängningar av politiska motståndare och personer med utländsk bakgrund som är dömda för våldsbrott.

Det var också kretsen kring Info-14 som startade projektet Fria nationalister. Fria nationalister består av löst sammansatta nätverk av aktivister som sprider propaganda för Info-14 och andra grupperingar inom den högerextrema rörelsen. Fria nationalister-grupperna har vuxit fram sedan 2005 och har framförallt varit aktiva i Stockholm, Göteborg och Skåne. 2009 upphörde Fria nationalister som nätverk.

Tidslinje

 • 1995

  TL_00_info14.jpg

  Det första numret av tidningen

  Info-14 grundades som Stockholms Unga Nationalsocialisters (SUNS) tidning. Siffrorna i namnet syftar på devisen, de 14 orden, "Vi måste säkra existensen för vårt folk och en framtid för våra vita barn.", som myntats av den amerikanska nazisten David Lane. De flesta av organisationens medlemmar var också med i Sverigedemokratisk ungdom.

 • 1996

  TL_01_info14.jpg

  Krossad ruta

  Stockholms Unga Nationalsocialisters lägger ner till förmån för en ny nazistisk organisation Nationella Alliansen. Tidningen börjar också driva en kampanj mot tidningen Expo som gick ut på att krossa rutor hos butiker som sålde Expo samt att de gjorde attentat mot det tryckeriet som tryckte Expo.

 • 1999

  TL_02_info14.jpg

  Extrabladet Kampnytt

  Stockholms Unga Nationalsocialister lägger ner till förmån för en ny nazistisk organisation med namnet Nationella Alliansen. Info-14 var under en kortare period Nationella Alliansens tidning. Info-14 börjar också driva en kampanj mot tidningen Expo som gick ut på att krossa rutor hos butiker som sålde Expo. Man genomförde också attentat mot det tryckeriet som tryckte Expo.

 • 2000

  TL_03_info14.jpg

  Salemarschen

  I december 2000 mördars en ung skinnskalle i Stockholmsförorten Salem. Info-14 arrangerar en stor minnesmanifestation som samlar nästan 1000 personer. Detta kom att bli en årlig manifestation som arrangeras av Salemfonden som drivs av Info-14.

 • 2005

  TL_04_info14.jpg

  Folkets Marsch

  I samband med att Nationaldagen blev en helgdag startade Info-14 Folkets Marsch. Det var en demonstration som arrangerades på nationaldagen i Stockholm. De flesta nazistiska grupper gick med i marschen. Demonstrationen anordnades årligen fram till 2008, efter det lades den ner på grund av interna bråka mellan olika nazistgrupper.

 • 2008

  TL_05_info14.jpg

  30 novemberdemonstrationen i Lund

  I början av 2008 startade Info-14 nätverket Fria Nationalister. Snabbt startades det upp lokalavdelningar i olika delar av landet som började sprida sin propaganda. De ordnade också demonstrationer, bland annat i Lund den 30 november.

bok

Ingen blir nazist över en natt

För pedagoger

Om hur skolan kan möta intoleranta elever. Läs mer...

Seminarier

Utbildningar för skolan

Utbildningar

Expo Utbildning erbjuder föreläsningar och seminarier för både lärare och elever. Läs mer...