Etnopluralism

Idag talar en del rasideologer om etnopluralism som betyder att människor bara hör hemma i ett "särskilt" land. Den högerextrema aktivistgruppen Nordisk Ungdom ser sig själva som etnopluralister.

Etnopluralismen skiljer sig från nazismen genom att man hävdar att ingen ras eller folk har ett högre värde än någon annan. Endel etnopluralister använder sig inte av ordet ras, utan istället talar man om identitet eller etnicitet.


Etnopluralisterna menar att människor med olika bakgrund inte kan leva tillsammans. De anser istället att varje folk hör hemma på en särskild plats på jorden. Där ska de ha ett eget land där bara det egna folket får bo. De menar t.ex. att i Sverige ska bara "riktiga" svenskar bo och i Venezuela ska bara "riktiga" venezuelaner bo.

Man talar om människor på ett sätt som liknar hur man talar om utrotningshotade växter och djur i naturen.

  • BESKRIVNING

    TEXT

  • BESKRIVNING

    TEXT

Citat

"Danskar, norrmän, svenskar och deras ättlingar är ett folk – det skandinaviska. Vi talar ett språk, vi delar en kultur, vi utgör en etnicitet och vi förenas av en gemensam framtid. /.../ Vem som är skandinav har inte med medborgarskap att göra utan det handlar istället om en identitet sprungen ur ett gemensamt förflutet."

-Nordisk Ungdoms hemsida, 2015

Vissa etnopluralister menar att om man skiljer folk som tillhör olika "raser" eller etnicitet från varandra kommer till slut homo sapiens (människan) att delas upp i olika arter som inte kan fortplanta sig med varandra. Idén kommer från den amerikanska författaren Richard McCulloch. Han var en viktig inspirationskälla för det numera nedlagda Nationaldemokraterna.

Att diskutera

  • Richard McCulloch förespråkar "moralisk" rasism. Kan rasism vara moralisk?
bok

Ingen blir nazist över en natt

För pedagoger

Om hur skolan kan möta intoleranta elever. Läs mer...

Seminarier

Utbildningar för skolan

Utbildningar

Expo Utbildning erbjuder föreläsningar och seminarier för både lärare och elever. Läs mer...